Här besvarar vi de vanligaste frågorna vi får från våra användare. Har du en fråga som inte besvaras här är du varmt välkommen att kontakta oss.
Är stämpeln på baksidan ett utgångsdatum?
På baksidan av alla våra förpackningar stämplar vi vårt produktionsdatum/tillverkningsdatum.
Enligt den ny EU-Förordningen som gäller ALLA skyddsprodukter som släpps på marknaden i hela EU och som enligt svensk lag alla måste följa står det under punkt 2.4:
Personlig skyddsutrustning som åldras. Om det är känt att prestandan hos en ny personlig skyddsutrustning väsentligt kan påverkas av åldrande, ska tillverkningsmånad och -år och/eller om möjligt kassationsmånad och -år anges varaktigt och på sätt som inte kan missförstås på varje skyddsutrustning som släppts ut på marknaden samt på emballaget.
Vi stämplar alltså MM/ÅÅÅÅ på förpackningen som anger tillverkningsmånad och -år. Vi har sedan valt att använda timglaset och skriva 60M som anger sista förbrukningsmånad efter tillverkning. Detta sätt att märka har vi lånat från Medical standard – ISO 15223-1 och är etablerat inom läkemedelsindustrin.
Nu har jag haft problem med lock för öronen och fått avlägsna öronvax med öronsug ( smärtsamt!) och undrar om det möjligen samlats silikon i öronen efter minst 15 års nattlig användning. – det är inte omöjligt att det blir små rester när du delar en propp , men det låter som om du har behov av ”öronvård”.
Man skall inte suga förrän alla andra metoder är provade . Vi har öronspecialister i vårt nätverk och de rekommenderar följande om du har behov att ta bort vax: Droppa i en mild o lättflytande olja i hörselgången och sätt i en propp så att det tätar riktigt och olja inte rinner ut ( de rekommenderar tex mandelolja , men även olivolja av bra kvalité fungerar ) . Låt detta vara kvar över natten och spola försiktigt med kroppsvarmt vatten med tex en spruta eller öronpip. I de allra flesta fallen så löser oljan upp vaxet och då är det enkelt att spola ut.
Varför får man inte dela på silikonpropparna?
Det är fullt möjligt att dela proppar av silikon och använda dessa mindre delar till att forma till en propp. Anledning till att vi inte rekommendera detta är säkerhet i användningen . En delad propp blir i de flesta fall för liten för att vara säker o inte kunna tryckas in för långt i hörselgången, och då måste man söka medicinsk hjälp för att få ut den. Därför rekommenderar vi inte att dela en propp. Om du vill ha en mindre propp så föreslår vi istället att du köper den mindre silkonproppen som vi kallar ”barnsilikon” just för att den är mindre . Dock inte så liten som en halv propp av normalstorlek. Den lilla proppen är ca 2/3 i storlek jämfört med den stora. Det är ”lagom” . Den är dessutom färgad lila så att den skall synas .
Jag beställde nyligen propparna "diskret" på internet och tycker att färgerna varierar på de jag fått hem. Är dessa färgavvikelser endast på denna produkt? Jag har köpt denna produkt tidigare men inte sett detta tidigare.
Vi har alltid toleransgränser på alla delar av våra råvaror, det kan hända att om dessa gränser är vid respektive yttre gränsvärde och om propparna tillverkas vid samma tillfälle när vi byter/ fyller på råvara så kan det synas i färgavvikelse.
Det kan också bero på pigmentet. Det beige pigmentet är tyngre och sjunker till botten, mycket lättare än övriga färger, i våra råvarubehållare. Det kan då hända att vissa proppar får lite mindre pigment på grund av detta.
Jag använder era produkter, men storlek L är för stora för mig att sova med. Jag har letat hos återförsäljare, men kan inte se att några säljer er öronpropp Sleep i S/M. Tillverkar ni dem i den storleken?
Modellen Sleep finns bara i en storlek, men vi har andra skumproppar som finns i mindre storlekar. Det är samma material, men andra färger.
Vi rekommenderar att du provar Original som finns i både M/L och S/M , det skiljer 1,5 mm i diameter och det är inte ovanligt att hörselgångarna har olika storlek .
För att hitta den bästa storleken bör du prova båda varianterna.
Köpte öronproppar i vax som jag fick hem nyss och det står att det kan finnas kemikalier som kan påverka produkten. Vilka kemikalier är dessa och kan det vara skadligt för min hälsa? Classic Wax är produkten i fråga och jag hade tänkt använda dem när jag sover.
Vaxpropparna är tillverkade av vaselin och paraffin, som är de vanligaste ingredisenserna i de flest hudkrämer och läppbalsam.
Alla våra proppar är tillverkade i egen fabrik, Tyringe, av noggrant testade råvaror så att våra kunder alltid skall känna sig trygga.
Vad är skillnaden på vaxproppar och silikonproppar?
Den största skillnaden mellan vax och silikon är att vaxet anpassar sig efter hudens temperatur, samt att den är väldigt fet vilket kan ge en mjukgörande effekt vid hörselgångens öppning.
Klibbigheten försvinner efter hand som man använder propparna vilket gäller för både vaxpropparna och silikonpropparna. Dock kan du bearbeta/rulla vaxet så att klibbigheten återkommer. Det kan man inte med silikon.
Det är en personlig preferens om vilken man tycker bäst om – vax eller silikon – då de appliceras och fungerar på samma sätt.
Varför har era skumproppar ett hål i baksidan av proppen?
Det urgröpta krysset som finns i bakdelen av våra proppar är till för att man ska kunna få ett bättre grepp om proppen.
På så sätt blir det lättare att sätta in proppen, samt ta ut den vilket ger en bättre användarupplevelse. Denna funktion påverkar inte proppens dämpningsförmåga.
Jag har använt era vaxproppar länge och tycker mig därför uppleva en skillnad mot förut. Har ni gjort några ändringar på era vaxproppar?
Vi har justerat några olika saker med våra vaxproppar efter att ha samlat på oss utav feedback från våra kunder. Nedan följer en komplett bakgrund:
- Klibbighet: Vi har haft för många användare som klagat på att propparna varit klibbiga, att de har fastnat i håret och att några användare har tryckt dem så lång i örat att de haft svårt att få ut pga. klibbighet. Därför har vi minskat lite på detta.
- Storlek: Vi har ofta fått höra att användare delar proppen i 2 delar för att proppen varit för stor. När man gör detta så ökar risken att proppen blir för liten och åker för långt in i örat. Därför har vi minskat diametern, och vikten har vi minskat med 0,3 gram.
- Bomullen: Vi har tidigare ibland fått reklamationer på att proppen delar sig vid användning. Vid alla de fall där vi fått veta hur man gjort som användare så visar det sig att de rullat proppen med bomullen kvar och inte fått all bomull att blanda sig med vaxet. Då uppstår det svaga ställen med mycket bomull och lite vax, vilket leder till att proppen delar sig vid detta stället. Därför har vi valt en annan färg och metod att applicera bomullen. Den skall inte sitta fast så hårt, dvs vara lättare att ta av och just göra det tydligare att bomullen skall tas av före användning.
Dämpvärdena för den nya modellen har ej påverkats av förbättringarna utan är desamma som tidigare.
Det finns så många olika öronproppar. Vilka öronproppar är bäst?
Det står engångsproppar på förpackningen. Kan de bara användas en gång?
Jag är överkänslig/allergisk mot Latex. Innehåller öronpropparna ”Latex”?
Hur vet man vilken storlek man ska använda?
– att den genomsnittliga kvinnan har mindre hörselgångar än den genomsnittliga mannen.
– att barn & ungdomar vanligtvis har mindre hörselgångar än vuxna
– att vänster & höger hörselgång hos varje individ vanligtvis skiljer väldigt lite i storlek
Är stämpeln på baksidan ett utgångsdatum?
Vart kan man köpa SwedSafes öronproppar?
Innehåller propparna något farligt material?
Propparna redovisas på förpackningen och i produktinformation på vår hemsida
Hur vet man vilken öronpropp som dämpar mest respektive mindre?
Dämpningen beror dock inte bara på produkten i sig själv, utan även på att man applicerat (satt in) propparna på ett korrekt sätt och att en rätt storlek används.
Vad är SNR värdet som redovisas?
SNR-värdet är ett värde som ska visa en produkttyps dämpningsförmåga (i dB) och som beräknas av ett ackrediterat och oberoende testinstitut, som även har utfört produkttestningen, i enlighet med en i en EN-standard (EN 352) fastlagd metodik.
Har öronproppen ett högt SNR värde så indikerar detta en bättre dämpningsförmåga.
Under varje produkt på vår hemsida så kan du se vilket SNR våra öronproppar har.
Innehåller Musik&Sim latex eller gummi?
Kan expansionstiden påverkas av fukt och temperatur?
Det har börjat "prassla" i mina öron sedan jag börjat använda öronproppar regelbundet vid sömn och i vardagen. Vad beror det på?
Alla typer av öronproppar blockerar hörselgången – det är meningen och nödvändigt för att de skall stoppa ljud. Det innebär också att de ibland stoppar öronvax från att komma ut, och då kan detta bli kvar i hörselgången och till viss del torka och bli som små flagor eller klumpar. Ibland kan dessa fastna i de små hår som finns i alla öron och då ge ifrån sig ett prasslande ljud.
Använder du vaxproppar och inte plockat bort bomullen som skyddar vaxproppen, eller åtminstone inte fått bort allt, kan en del bomull blanda sig med ditt öronvax, och när detta torkar kan även det prassla.
Det kan också vara annat som prasslar, men öronvaxets funktion är att ”långsamt spola rent”, så oavsett vad det är som prasslar så är det säkert blandat med öronvax.
Lite goda råd!
Gå till närmsta apotek och köp Revaxör, förklara att du vill spola rent i hörselgången, så visar de hur du skall göra. Fortsätt att använda öronproppar som vanligt.
Hjälper det inte så är vårt råd att du kontaktar en öronläkare.
Hur skyddar man bäst hörseln på små barn? Till hur små barn kan man använda era hörselskydd för barn?
För skydd mot höga ljud är barnkåpan det alternativ vi främst rekommenderar de första åren. Den har högst dämpning och är både lättast och säkrast att använda. Men vi har satt som officiell rekommendation att tidigast börja använda vid 6 månader. Det beror inte på storleken på kåpan, utan på grund av att fontanellen kan vara lite känslig. Barnkåpan är visserligen mjuk och har inte något större tryck, och det går ju också att reglera med att göra själva bygeln lite längre.
Skulle du vilja använda hörselskydd tidigare än 6 månader och inte tycker att kåpan känns som ett bra alternativ då, så finns även barnsilikonet. Egentligen rekommenderar vi inte användning av detta innan 3 år, eftersom det finns risk att barnet sätter det i halsen om det pillar ut silikonet från örat och stoppar det i munnen. Men ett barn under 6 månader är inte riktigt kunnigt att pilla ut något ur örat, så därför är risken något lägre precis de första månaderna. Med det sagt går det fortfarande bra att använda produkten om man som förälder har ständig uppsikt, det är vi många här på företaget som gör. Det gäller bara som sagt att vara medveten om risken.
Barnsilikonet stoppar du inte in i örat utan det mjukar du upp mellan fingrarna och trycker sedan ut som ett lock utanpå hörselingången. För att det ska fungera måste det sluta tätt mot huden runt ingången. Eftersom det inte är så lätt att kommunicera med barn under 3 år är detta också en anledning till vår åldersrekommendation. Vi skulle rekommendera att om du vill använda barnsilikonet, så köp hem ett paket ”vuxensilikon” och prova sätta det på plats på dig själv först. Då får du bättre uppfattning på hur du ska applicera det på ditt barn sedan så att det sluter tätt och ger önskat skydd.
Ger Musik/Sim maximal ljuddämpning?
Vill du ha mycket dämpning rekommenderar vi att du lär dig använda skumproppar. De har den högsta dämpningen, men är svårare att sätta in de första gångerna. När du lärt dig är det hur enkelt som helst sen.
Innehåller Termoplast (TPE) silikon?
Alla plaster delas upp i två olika grupper; Termoplaster och Härdplaster.
Termoplast är ett samlingsbegrepp för alla de plastsorter som har gemensamt att de mjuknar och blir formbara (smälter) vid uppvärmning och stelnar igen vid nedkylning. Härdplaster är ett samlingsbegrepp för alla de plaster som inte är Termoplaster, och vars molekyler sammanbinds genom en härdprocess som gör dem icke smält- och omformningsbara.
Vilket material är öronpropparna Musik/Sim tillverkade av?
Musik/Sim är tillverkade av mjuk TPE-plast.
Vi har noga avvägt tjockleken på de flänsar som finns på våra öronproppar så att de skall vara så tunna som möjligt för maximal komfort, men samtidigt vara tjocka nog för att stänga ute ljud och vatten.